Choď na obsah Choď na menu
 


Aký pes sa k tebe hodí?

 

Aký pes sa k tebe hodí ?                                                                                               Radi by ste si zadovážili psa, ale nie ste si istí, ktorá rasa by pre vás bola tá najvhodnejšia? Je veľmi dobre, že nad tým premýšľate, pretože pes nie je nový sveter, ktorý môžeteodložiť.                                                                                                                                                 

Zistíš kto si a zistíš aký pes sa k tebe hodí !
Nuž áno, psích plemien je naozaj veľa a preto vybrať toho pravého pre vás môže byť ťažkým orieškom. Ak teda nechcete práve takého „orieška“, čiže psíka neurčitej rasy a pouličného pôvodu, ktorý síce nie je vznešeným „psím šľachticom“, ale za to býva skutočne verný, nenáročný a veľmi milý.
Predpokladajme však, že by ste chceli psíka trochu čistejšej rasy. V tomto prípade ale v prvom rade musíte dobre poznať sami seba, musíte vedieť, aký ste človek, akú máte povahu, no rovnako je potrebné si uvedomiť, aké sú vaše finančné a priestorové možnosti, či máte čas na starostlivosť o psa a tak ďalej. Všetky tieto otázky si napíšte na papier a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia ich pravdivo zodpovedajte.

Na aký účel psa chcete?                                                                                                        Ďalší súbor otázok, na ktoré by ste pred kúpou psa mali nájsť pravdivé odpovede, sa týkajú samotného účelu, na aký psa chcete. Tak napríklad – má mať váš pes strážnu funkciu alebo má spĺňať úlohu milého psíka k deťom či do domácnosti? Bude váš budúci pes pobehovať po dvore rodinného domu alebo po záhrade či svoj domov nájde v menšom byte? Potrebujete psa, ktorý vám bude partnerom pri športovaní, napríklad pri každodennom behaní? Alebo ho chcete len na občasné hry? 
 Keď sa pozrieme na konkrétne rasy, tak ako ochranca domu sa osvedčia väčšie plemená určené pôvodne na ochranu stáda, ako napríklad nemecký ovčiak, anglický ovčiak alebo aj veľký pyrenejský pes. Niekedy však platí pravidlo, že čím menší pes, tým viac kriku spraví a preto sa ako ochranca domu môže hodiť prakticky akýkoľvek pes, ktorý rád šteká.
     
Pokiaľ máte dostatok priestoru, ktorý psíkovi môžete poskytnúť na výdatné behanie, vhodný bude pre vás aj taký labrador alebo zlatý retriever, ktorí sú veľmi aktívni a vyžadujú veľa priestoru. Podobne je na tom aj doga.

Spomínaných psov by ste jednoznačne nemali držať v byte, pretože tam by sa, jednoducho povedané, zbláznili. Ak však chcete vyslovene bytového psíka, vhodný bude určite pekinský palácový pes alebo aj taký griffon.

Ak chcete dobrého psa k deťom, v tomto prípade sa vynikajúco osvedčili boxeri alebo kólie, ktoré deti jednoducho milujú. Podobne je na tom aj newfoundlandský pes. A naopak, k deťom sa príliš nehodí taký dalmatínsky pes a ani ridgeback. Netreba však zabúdať na to, že nielen každé plemeno, ale aj každý jeden pes má svoju povahu a napríklad aj váš pittbull môže vaše deti skutočne milovať.

Keď sme už spomenuli toho pittbulla, pokiaľ nie ste práve najskúsenejší chovateľ psov a podľa vlastného usúdenia nie ste práve osoba, ktorá budí rešpekt, kam príde, nemali by ste podobné agresívnejšie plemená chovať, aspoň teda nie spočiatku, kým sa o psoch nenaučíte niečo viac.

A ak si so psom chcete naozaj užiť mnoho zábavy a pritom ho aj vycvičiť, rozhodnite sa trebárs pre takého labradora, ktorému to dosť rýchlo páli. Menšie psy sú na tom o niečo horšie, napríklad hoci je taký jack russel terier nesmierne zlatý psík, nie je ktovieako inteligentný a učenlivý.

Ja vlastním nie veľmi rozšírené plemeno. Je to Coton de Tuleár. Je to inteligentné no tvrdohlavé plemeno. Dosahuje výšku 28 cm (v kohútiku). Vie sa prispôsobiť bytu so starcom či dome s deťmi

 

Náhľad fotografií zo zložky zvieratá

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.